Odoo product configurator
The biggest benefits of using the Odoo product configurator, how and where to apply it

Odoo product configurator

Het grootste voordeel van de Odoo product configurator en het instellen van productvarianten is dat er niet voor elke variatie een apart product aangemaakt hoeft te worden. En belangrijker nog: onderhouden moet worden. Ook op het gebied van verkooporders en e-commerce is er voordeel te halen door te werken met productvarianten.

RelEvantie

Heeft uw bedrijf producten met veel verschillende attributen en uitvoeringen, dan biedt Odoo de standaard functionaliteit om productvarianten in te stellen. De combinatie van elk attribuut en elke attribuutwaarde genereert een enorme hoeveelheid productvarianten, waarbij niet elke waarde nodig is en niet alle combinaties gewenst of zelfs mogelijk zijn. Door de standaard Odoo variant functionaliteit te activeren wordt dit alles ondervangen en eenvoudig beheer(s)baar.

Afbeelding: via "Instellingen", "Voorraad", onder de sectie "Producten" kunnen productvarianten geactiveerd worden.

De Odoo product configurator ondersteunt het verkoopproces met een enkele productvariant prijs, gegroepeerde subtotalen, productbeschrijvingen en genereert bovendien back-end outputs zoals magazijn- en inkoopboekingen (bijvoorbeeld MTO), routings en boekhouding. De Odoo product configurator is dus dé oplossing om binnen enkele minuten een complexe passende combinatie van producten, prijzen en productvarianten te configureren.

Product varianten

Afbeelding: productvarianten

Voorbeelden van productvarianten zijn o.a.:

  • Kleur
  • Maat
  • Formaat
  • Afmeting
  • Afwerking
  • Accessoires

Alle productvarianten en de relatie tot elkaar kunnen apart geconfigureerd worden. Waardoor bijvoorbeeld een bureautafel met een eikenblad, alleen met passend houten onderstel verkocht kan worden. Hierdoor worden fouten in de productconfiguratie uitgesloten.

 
 

Video: productvarianten

Verkooporder

Mocht een verkoop via een verkooporder aangemaakt worden dan wordt de product configurator ook getoond - mits het een product met varianten betreft.

Afbeelding: verkooporder product configurator

E-commerce

Met het gebruiken van productvarianten zijn niet alleen technische voordelen te behalen, maar maakt het ook mogelijk om verkoopstrategieën in te zetten die anders niet mogelijk zouden zijn. Er is namelijk één product beschikbaar, waarbij dit specifieke product helemaal naar wens geconfigureerd kan worden. Daarbij zijn de configuraties vooraf instelbaar, dus worden er geen configuraties meer verkocht die niet maakbaar en/of leverbaar zijn. Ook kan aan de productvarianten automatisch een meerprijs "gekoppeld" worden.

Afbeelding: e-commerce product configurator

Conclusie

Het maakt niet uit hoeveel producten u verkoopt of hoe complex de combinaties zijn, de Odoo configurator module begeleidt uw verkopen, vertegenwoordigers en klanten naar de juiste productconfiguratie. Zelfs bij complexe producten en prijsstructuren. Uw verkopers kunnen er zo op vertrouwen dat ze de juiste producten tegen de juiste prijs aanbieden. Dat betekent kortere verkoopcycli, hogere winstpercentages en meer tevreden klanten.

 
 

Video: product configurator: advanced use cases

 
 

Video: product configurator and the new matrix

Odoo product configurator
360 ERP B.V., Joris Jacobs 28 juli, 2021
Deel deze post
Onze blogs
Aanmelden om een reactie achter te laten
Odoo Enterprise vs Community
De verschillen en overeenkomsten tussen Odoo Enterprice en Odoo Community edities